mobiele kaasmakerij

Mobiele kaasmakerij Erfkazer kan op vrijwel ieder melkveebedrijf kaasmaken.

Doel is het om een kaas te maken waarbij de eigenheid van de melk (iedere melk is weer anders) tot zijn recht komt. Daarom wordt de melk ook niet gepasteuriseerd. Om de zelfde reden is er gekozen voor een volledig handmatigen productie van de kaas. Zo kan er beter ingespeeld worden op het gedrag van de melk / wrongel tijdens het proces.

Omdat gekoelde melk zich net weer anders gedraagt wordt er bij voorkeur met koewarme melk gewerkt. Erfkazer is dan voor het melken aanwezig en na het laden van de melk nog 5 tot 6 uur op het erf. De kazen worden daarna mee genomen naar de rijpingsruimte waar ze gepekeld worden. Gedurende 6 weken worden de kazen dagelijks gekeerd en krijgen ze een caoting waarna ze klaar zijn voor consumptie.

Als er per melkmaal onvoldoende melk is of als er met een robot gemolken wordt, kan er ook gekoelde melk verkaasd worden.

Kaas met kruiden is ook mogelijk. De kruiden die ik op voorraad heb zijn: Komijn, Friese nagel, Fenegriek, Mosterd, Brandnetel, Honingklaver en Italiaanse kruiden. 

In principe kan dit per kaas waarbij twee verschillend soorten kruiden het maximum is. Bijvoorbeeld 6 fenegriek, 2 komijn en de rest naturel.

Bel of mail gerust voor verdere vragen: 0642752594  henk@erfkazer.nl